А :: Б :: В :: Г :: Д :: Ж :: З :: І :: Й :: К :: Л :: М :: Н :: О :: П :: Р :: С :: Т :: У :: Ф :: Х :: Ц :: Ч :: Ш :: Ю :: Я
Приблизна ціна:

Лепехикореневища (Calamirhizomata)

міжнародна назва: Аcorus calamus;

основні фізико-хімічні властивості: подрібнена сировина:шматочки кореневищ різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7мм; колір жовтуватий або блідо-рожевий, іноді зеленуватий з жовтувато-бурими,червоно-бурими або бурими включеннями; запах сильний, ароматний; смакпряно-гіркий;порошок крупний: шматочки кореневищ різної формижовтуватого або блідо-рожевого, іноді зеленувато-сірого кольору зжовтувато-бурими, червоно-бурими або бурими включеннями, що проходять крізьсито з отворами діаметром 2 мм; запах сильний, ароматний; смак пряно-гіркий;

склад: лепехи кореневища.

Форма випуску. Кореневища.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що підвищуютьапетит. Код АТС А15.

Фармакологічні властивості. Лепехи кореневища містятьефірну олію, до складу якої входять a-пінен, a-камфен, a-камфора, акорон,борнеол, евгенол; гіркий глікозид акорин, кислоту аскорбінову, речовинидубильні, крохмаль, смоли. Цей комплекс біологічно активних речовин, впливаючина закінчення смакових рецепторів, підвищує апетит, покращує травлення, посилюєрефлекторне виділення шлункового соку, посилює жовчовидільну функцію печінки,підвищує тонус жовчного міхура, збільшує діурез. Водні витяжки із лепехикореневищ виявляють тонізуючу, протизапальну, відхаркувальну, жовчогінну,антибактеріальну і дезинфікуючу дію.

Показання для застосування. Неспецифічні розладифункції травного тракту (відсутність апетиту, розлади травлення і секреціїшлунка, ахілія, кишкові коліки, метеоризм). Зовнішньо при запальнихзахворюваннях порожнини рота і горла.

Спосіб застосування та дози. 10 г (1 столова ложка)кореневищ вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячоїкип’яченої води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 30 хв.Охолоджують при кімнатній температурі 10 хв, проціджують, залишок віджимають допроцідженого відвару. Об’єм відвару доводять кип’яченою водою до 200 мл.Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/4 склянки 3-4 рази на день, за 30 хвдо їди. Діти за рекомендацією лікаря, залежно від віку - від 1 столової ложкидо ј склянки 3-4 рази на день, за 30 хв до їди.Приготований відвар у розведеному вигляді (розводятьводою у 2-3 рази) використовують для полоскання порожнини рота і горла.3 фільтр-пакети вміщують в скляний або емальований посуд,заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають і настоюють 15-20 хв. Доросліприймають у теплому вигляді по 2/3 склянки 3 рази на день, за 30 хв до їди.Діти за рекомендацією лікаря, залежно від віку – від 2 столових ложок доЅ склянки 3-4 рази на день, за 30 хв до їди. Приготований настійвикористовують для полоскання порожнини рота і горла.Тривалість курсу лікування визначає лікар зурахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання,стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія. Не встановлена.

Протипоказання. Вагітність; індивідуальнапідвищена чутливість до біологічно активних речовин лікарського засобу.

Передозування. Повідомлень щодо передозуванняпрепарату не надходило.

Особливості застосування. Перед вживанням воднувитяжку рекомендується збовтувати.

Взаємодія з іншими лікарськимизасобами. Невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому,захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготовану воднувитяжку – у прохолодному (8-15 0С) місці не більше 2-х діб. Термінпридатності подрібненої сировини 3 роки, порошка крупного – 1,5 року
Переглядів: 1290 Мітки препарату: разделРоздрукувати
А :: Б :: В :: Г :: Д :: Ж :: З :: І :: Й :: К :: Л :: М :: Н :: О :: П :: Р :: С :: Т :: У :: Ф :: Х :: Ц :: Ч :: Ш :: Ю :: Я